Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovali smo početkom 1986. godine koja se uzima kao godina našeg osnutka. Zaštitu za vrhunsko vino dobili smo 1989. godine, u kojoj krećemo i s prodajom vina. Godine 1991. osnovali smo tvrtku Vitis koja 1993. mijenja ime u Zlatan otok.
Danas proizvodimo vino iz tri različite dalmatinske regije. Naši vinogradi nalaze se na vinorodnim položajima južnih padina otoka Hvara, gdje je počela naša vinska priča, u makarskom vinogorju ispod Biokova gdje smo podigli novi vinograd 2004. godine te posljednji, ujedno i naš najmlađi vinograd koji se nalazi u blizini grada Šibenika. Sveukupno posjedujemo oko 140 hektara vlastitih vinograda te otkupljujemo od još 90 hektara od naših pažljivo biranih kooperanata. Ovisno o godini, proizvodimo od 650.000 do 900.000 boca vina i izvozimo u mnogobrojne Europske zemlje, Kinu, SAD, …
Od crnih sorata prevladavaju Plavac mali, Crljenak (Zinfandel), Babić, a od bijelih Pošip, Bogdanuša, Maraština, Žilavka. Također u manjoj količini uzgajamo i Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Malvaziju dubrovačku te Chardonnay i Muškat žuti za naša kupažirana vina. Najpoznatiji smo svakako po vinima od sorte Plavac mali s prekrasnih i jedinstvenih, strmih južnih padina otoka Hvara. Naše najpoznatije i najnagrađivanije vino je Zlatan plavac Grand Select, ranije poznat kao Zlatan Plavac Grand Cru, koji je 2016 prema Alliances du Monde (Francuskoo udruženje sommeliera) proglašen jednim od Top 10 vina u svijetu odležanih u hrastu.
Od samog osnutka naše tvrtke postizali smo uspjeh na raznim kako domaćim tako i stranim natjecanjima i sajmovima: Vinovita Zagreb, GAST Split, VINO Ljubljana, Zagreb VinoCom, Alliances du Monde, Mondial des Vins Extremes, Decanter, Sabatine, kao i brojna natjecanja i ocjenjivanja u Zürichu, Bordeauxu, Parizu i mnogim drugim gradovima. Od kad se dodjeljuje titula najboljeg vinara Hrvatske, naš osnivač, Zlatan Plenković bio je svake godine među najboljima. Nakon što je dva puta proglašen „Hrvatskim vinarom godine“ 2009. godine izabran je za „Hrvatskog vinskog viteza“ te je po statutu ušao u red velikana vinarstva i više nije mogao konkurirati za vinara godine. Više od sto nagrada, medalja i priznanja, kao i preko 20 šampionskih diploma, krasi naše prostorije čime potvrđujemo naša nastojanja u postizanju trajne izvrsnosti te održavanju šampionske tradicije.
Naša misija uvijek je bila promicati hrvatsko vino i vinarstvo te koristiti potencijal specifičnog dalmatinskog kraja i pretočiti ga u vrhunsko vino. Od samog početka orijentirani smo na podizanje kvalitete vina od hrvatskih autohtonih sorti. U tome smo postigli značajan uspjeh o čemu svjedoče brojne nagrade stručnih ocjenjivača kao i sve veća potražnja za našim vinima. Uvijek inzistiramo na kvaliteti i time doprinosimo kulturi izvrsnosti u proizvodnji vina, te ističemo važnost profesionalnog odnosa prema potrošačima kao i stalnog učenja i usavršavanja.